Nyheder til virksomheder
Indberetning af diskvalificerende udbetalinger (DISK) 2024
10/1/2024

Denne vejledning beskriver reglerne for obligatorisk indberetning af pensionsudbetalinger, der diskvalificerer personer fra at indbetale mere end 9.100 kr. (2024-niveau) på en aldersopsparing eller aldersforsikring uden beregning af afgift.

Vejledningen henvender sig til de institutter, der i forvejen indberetter pensionsbidrag og pensionsstatistik (CPS) og er gældende for kalenderåret 2024.

Vejledningen henvender sig også til virksomheder, der ikke skal indberette pensionsbidrag og pensionsstatistik (CPS), men er omfattet af pligten til at indberette om diskvalificerende udbetalinger og er gældende for kalenderåret 2024.

Desuden henvender vejledningen sig til offentlige myndigheder, der med virkning fra den 1. juli 2020 er omfattet af pligten til at indberette om diskvalificerende udbetalinger fra tjenestemandspensioner og lignende pensionsordninger.

Indberetningspligten følger reglerne i skatteindberetningsloven (lovbekendtgørelse nr. 15 af 8. januar 2024 med senere ændringer).

Indberetningen om diskvalificerende udbetalinger følger reglerne i skatteindberetningslovens § 9, § 10 og § 11 samt bekendtgørelse nr. 1016 af 22. juni 2023 om skatteindberetning mv. med senere ændringer.   

Indberetningsvejledning om Pensiondiverse 2024
10/1/2024

Vejledningen handler om obligatorisk indberetning til Pensiondiverse for kalenderåret 2024.

Vejledningen gælder for alle pensionsinstitutter, som er indberetningspligtige af afkast og kapitalværdi af pensionsordninger, der er omfattet af pensionsbeskatningslovens § 53 A og tilbagebetalinger efter pensionsbeskatningslovens § 22 E fra årsskiftet til 19. januar.

Vejledningen gælder også for forsikringsselskaber mv., der er indberetningspligtige af afkast og kapitalværdi af en kapitalforsikring, der er omfattet af pensionsbeskatningslovens § 53, tilbagebetaling af præmier ved præmiefritagelser, udbetalinger til arbejdsgiver ved forbehold efter pensionsbeskatningslovens § 17, tilbagebetaling til arbejdsgiver efter pensionsbeskatningslovens § 22 E og § 22 F og tilbagebetaling til arbejdsgiver af præmier omfattet af pensionsbeskatningslovens § 53 A og præmier, der dækker sundhedsforsikringer mv.

Indberetningspligten følger reglerne i skatteindberetningsloven (lovbekendtgørelse nr. 15 af 8. januar 2024 med senere ændringer) samt bekendtgørelse om skatteindberetning mv. nr. 1016 af 22. juni 2023 med senere ændringer.

Indberetningen til Pensiondiverse følger reglerne i skatteindberetningslovens § 9, 10 og 11 samt § 13, § 18, § 20, § 22 og § 25 i bekendtgørelse om skatteindberetning mv. med senere ændringer.

Pensionsinstitutter som er registreret for pligten til at indberette om indbetalinger på pensionsordninger (CPS) mv., er automatisk omfattet af indberetningspligten til Pensiondiverse.

Indberetning af pensionsbidrag og pensionsstatistik (CPS) 2024
10/1/2024

Vejledning handler om obligatorisk indberetning af præmier, bidrag og indskud til pensionsordninger omfattet af pensionsbeskatningslovens afsnit 1 for kalenderåret 2024. Vejledningen gælder både for præmier, bidrag og indskud til privattegnede ordninger og til arbejdsgiveradministrerede ordninger.

Vejledningen gælder for forsikringsselskaber, pensionskasser, pensionsfonde mv. samt pengeinstitutter mv., der forvalter pensionsordninger.

Indberetningspligten følger reglerne i skatteindberetningsloven (lovbekendtgørelse nr. 15 af 8. januar 2024 med senere ændringer) samt bekendtgørelse om skatteindberetning mv. nr. 1016 af 22. juni 2023 med senere ændringer.

Indberetning om præmie, bidrag og indskud til pensionsordninger følger reglerne i skatteindberetningslovens § 9, § 10 og § 11 samt § 13, § 14, § 15 og § 22 i bekendtgørelse om skatteindberetning mv. med senere ændringer.

Vejledningen indeholder også den tekniske del til indberetning af pensionsformuer til Danmarks Nationalbank (pensionsstatistik).

Der er en selvstændig vejledning, Indberetning af diskvalificerende udbetalinger (DISK) 2024, der handler om indberetning af pensionsudbetalinger, der diskvalificerer en person fra at indbetale mere end 9.100 kr. (2024-niveau) til en aldersopsparing eller aldersforsikring uden beregning af afgift.

Der er desuden en selvstændig vejledning, Indberetning af pensiondiverse 2024, der handler om indberetning af afkast og kapitalværdi af pensionsordninger omfattet af PBL § 53 og § 53 A, udbetalinger til arbejdsgiver ved forbehold efter PBL § 17, tilbagebetalinger til arbejdsgiver efter PBL § 22 E og § 22 F, tilbagebetaling til arbejdsgiver af præmier omfattet af PBL § 53 A og præmier, der dækker sundhedsforsikringer mv., tilbagebetalinger af præmier ved ret til præmiefritagelse samt tilbagebetalinger efter PBL § 22 E, der foretages fra årsskiftet og senest den 19. januar i året efter indbetalingen.

Almenvelgørende foreningers indberetning af fradragsberettigede gaver og ydelser 2024
10/1/2024

Vejledningen handler om obligatorisk indberetning om modtagne gaver og ydelser, der er fradragsberettigede for giveren, som er givet til en almenvelgørende forening der er godkendt af Skattestyrelsen.

Indberetningspligten følger reglerne i skatteindberetningsloven (lovbekendtgørelse nr. 15 af 8. januar 2024 om skatteindberetning med senere ændringer).

Indberetningen om modtagne gaver og ydelser, der er fradragsberettigede for giveren, følger reglerne i skatteindberetningslovens § 26 samt bekendtgørelse nr. 1016 af 22. juni 2023, om skatteindberetning mv. med senere ændringer.                                                         

Indberetningsvejledning DAC7 2024
9/30/2024

Vejledningen handler om obligatorisk indberetning af sælgeres indtægter tjent via en platform for kalenderåret 2024. Vejledningen gælder også for de enkeltmandsvirksomheder der har valgt frivilligt at lade sig registrere som indberettende platformsoperatører.

Vejledningen gælder for virksomheder, der stiller en digital platform til rådighed for brugere, og som gør det muligt at:

  •          Sælge varer
  •          Udleje uflyttelig ejendom 
  •          Udleje enhver form for transportmiddel
  •          Udføre personlige tjenester

Indberetningspligten følger reglerne i skatteindberetningsloven (lovbekendtgørelse nr. 15 af 8. januar 2024 om skatteindberetning med senere ændringer). 
Indberetningen om sælgeres indtægter tjent via en platform følger reglerne i skatteindberetningslovens § 43 samt bekendtgørelse nr. 1253 af 6. september 2022, om platformoperatørers indberetningspligt vedrørende sælgere og udlejere.

Retningslinjer for opnåelse af fradrag som følge af manglende klargøring
9/30/2024

Motorstyrelsen ændrede i 2022 praksis for, hvornår et brugt køretøjs vedligeholdelsesstand skal vurderes i forbindelse med værdifastsættelse. Det betyder, at der som udgangspunkt ikke gives et klargøringsfradrag. Denne meddelelse beskriver, hvornår det alligevel er muligt at opnå fradrag for manglende klargøring, og hvordan man skal dokumentere dette.

Indberetningsvejledning om udbytte af aktier mv. 2024
9/30/2024

Vejledningen handler om obligatorisk indberetning om udbytte af aktier både den årlige indberetning for 2024 og den løbende indberetning for 2025.

Vejledningen gælder for virksomheder der modtager aktier mv. i depot til forvaltning.

Indberetningspligten følger reglerne i skatteindberetningsloven (lovbekendtgørelse nr. 15 af 8. januar 2024 om skatteindberetning med senere ændringer).

Indberetningen om udbytte af aktier mv. følger reglerne i skatteindberetningslovens § 16 samt bekendtgørelse om skatteindberetning mv. nr. 1016 af 22. juni 2023, med senere ændringer.

Indberetningsvejledning om beholdning, udbytte, udlodning og geninvestering i investeringsbeviser mv. 2024
9/30/2024

Vejledningen handler om obligatorisk indberetning af udbytte, udlodning, geninvestering og beholdning af alle typer af investeringsinstitutter med minimumsbeskatning, investeringsselskaber, A/S-selskaber der omfattes af reglerne for et investeringsselskab, akkumulerende skattepligtige investeringsinstitutter og kontoførende investeringsforeninger.

I vejledningen benævnes alle ovenstående typer som investeringsbeviser.

Indberetningspligten følger reglerne i skatteindberetningsloven (►lovbekendtgørelse nr. 15 af 8. januar 2024 om skatteindberetning med senere ændringer◄).

Indberetningen af udbytte, udlodning, geninvestering og beholdning af investeringsbeviser mv. følger reglerne i skatteindberetningslovens § 18, stk. 2, samt bekendtgørelse nr. 1016 af 22. juni 2023 om skatteindberetning mv.  med senere ændringer.

Årsbrev om indberetning af renter, værdipapirer mv.
9/30/2024

Årsbrev om indberetning af renter, værdipapirer og pensionsbidrag.

Årsbrevet omfatter de i årsbrevet nævnte områder.

Årsbrevet er Skattestyrelsens orientering til alle indberetningspligtige og indeholder information om de indberetningsændringer, der skal implementeres i de obligatoriske indberetninger til Skattestyrelsen vedrørende det givne indkomstår.

Ændringerne indarbejdes i de respektive indberetningsvejledninger.

Skattestyrelsen udgiver under Årsbrevet en række hjælpelister til brug for indberetningerne mv.
Hjælpelisterne kan opdeles i følgende grupper:

  1. Årets individstrukturer
  2. Årets klassifikationer af værdipapirer
  3. Øvrige hjælpelister til brug for indberetningen  mv.
Gaveafgift - 15-%-reglen - dagsværdi
9/30/2024

Sagen angik, om skattemyndighederne ved beregning af gaveafgift skulle acceptere, at en far overdrog kommanditanparter i to K/S’er, hvis væsentligste aktiver bestod af investeringsejendomme, til sine to døtre, på grundlag af en værdiansættelse af investeringsejendommene i overensstemmelse med 15 %-reglen.

Hovedspørgsmålet var, om det kunne begrunde fravigelse af 15 %-reglen i værdiansættelsescirkulæret, at investeringsejendommene var værdiansat til dagsværdi i et årsregnskab.

Investeringsejendommene blev ved overdragelsen værdiansat af parterne til i alt 104.108.000 kr. svarende til den offentlige vurdering på i alt 122.480.000 kr. fratrukket 15 %. Investeringsejendommene var i K/S’ernes regnskaber indregnet til dagsværdi, der i de seneste regnskaber forud for gaveoverdragelsen var opgjort til i alt 169.750.000 kr.

Højesteret udtalte, at det følger af højesteretspraksis, jf. senest Højesterets dom af 20. juni 2024 (UfR 2024.4183), at skattemyndighederne skal acceptere en værdiansættelse foretaget efter 15 %-reglen, med-mindre der foreligger særlige omstændigheder. Særlige omstændigheder kræver, at der er tale om særlige, konkrete forhold vedrørende den pågældende ejendom.

Højesteret anførte endvidere, at ifølge årsregnskabslovens § 11, stk. 1, skal et årsregnskab give et retvisende billede af blandt andet virksomhedens aktiver og passiver. Om værdiansættelse af en investeringsejendom i et årsregnskab følger det af lovens § 38, stk. 1, at ejendommen efter første indreg-ning (der skal ske til kostpris) løbende kan reguleres til dagsværdi. Det følger af årsregnskabslovens forarbejder, at ledelsen har ansvaret for, at dagsværdien måles pålideligt.

Højesteret udtalte videre, at dagsværdien af en investeringsejendom skal afspejle den aktuelle handels-værdi af ejendommen. Det fremgår således af bilag 1 til årsregnskabsloven, at dagsværdi er defineret som det beløb, hvormed et aktiv kan udveksles eller en forpligtelse kan udlignes ved transaktioner mellem af hinanden uafhængige parter.

Højesteret fandt herefter, at værdiansættelse af en investeringsejendom til dagsværdi i et årsregnskab foretaget i overensstemmelse med reglerne i årsregnskabsloven vil kunne begrunde fravigelse af 15 %-reglen i værdiansættelsescirkulæret. Hvorvidt 15 %-reglen i det konkrete tilfælde skal fraviges, må bero på en konkret vurdering af navnlig forskellen mellem dagsværdien og den offentlige ejendomsvurdering.

Højesteret tiltrådte i den konkrete sag, at der foreligger særlige omstændigheder, som indebærer, at skattemyndighederne ikke skal acceptere, at kommanditanparterne blev overdraget på grundlag af en værdiansættelse af investeringsejendommene efter 15 %-reglen.

Højesteret stadfæstede derfor landsrettens afgørelse.

Indberetningsvejledning til etableringskontosystemet (EIS) 2024/2025
9/27/2024

Vejledningen beskriver hvordan pengeinstitutterne skal foretage indberetning og rettelse af indberetninger vedr. indskud og hævninger på etablerings-, iværksætter-, konjunkturudlignings- samt indkomstudligningskonti.

Indberetningsvejledning om Prioritetslån årsultimo 2024
9/27/2024

Vejledningen handler om obligatorisk indberetning af realkreditlån for kalenderåret 2024.  

Vejledningen gælder for virksomheder der som led i deres virksomhed yder eller formidler realkreditlån. 

Indberetningspligten følger reglerne i skatteindberetningsloven (lovbekendtgørelse nr. 15 af 8. januar 2024 om skatteindberetning med senere ændringer). 

Indberetningen om prioritetslån følger reglerne i skatteindberetningslovens § 13 samt bekendtgørelse nr. 1016 af 22. juni 2023, om skatteindberetning mv. med senere ændringer.

Indberetningsvejledning om Pantebreve årsultimo 2024
9/27/2024

Vejledningen handler om obligatorisk indberetning af pantebreve med pant i fast ejendom for kalenderåret 2024.  

Vejledningen gælder for virksomheder der som led i deres erhverv modtager pantebreve med pant i fast ejendom i depot til forvaltning.  

Indberetningspligten følger reglerne i skatteindberetningsloven (lovbekendtgørelse nr. 15 af 8. januar 2024 om skatteindberetning med senere ændringer). 

Indberetningen om pantebreve følger reglerne i skatteindberetningslovens § 14 samt bekendtgørelse nr. 1016 af 22. juni 2023, om skatteindberetning mv. med senere ændringer.

Indberetningsvejledning om Indlån 2024
9/27/2024

Vejledningen handler om obligatorisk indberetning af indlånskonti for kalenderåret 2024.  

Vejledningen gælder for pengeinstitutter, advokater og andre der modtager eller formidler indskud

Indberetningspligten følger reglerne i skatteindberetningsloven (lovbekendtgørelse nr. 15 af 8. januar 2024 om skatteindberetning med senere ændringer). 

Indberetningen om Indlån følger reglerne i skatteindberetningslovens § 12 samt bekendtgørelse nr. 1016 af 22. juni 2023, om skatteindberetning mv. med senere ændringer.

Indberetningsvejledning om Udlån årsultimo 2024
9/27/2024

Vejledningen handler om obligatorisk indberetning af udlånskonti for kalenderåret 2024.  

Vejledningen gælder for virksomheder, der som led i deres virksomhed yder eller formidler lån.  

Indberetningspligten følger reglerne i skatteindberetningsloven (lovbekendtgørelse nr. 15 af 8. januar 2024 om skatteindberetning med senere ændringer). 

Indberetningen om udlån følger reglerne i skatteindberetningslovens § 13 samt bekendtgørelse nr. 1016 af 22. juni 2023, om skatteindberetning mv. med senere ændringer.

Teknisk vejledning Rente
9/27/2024

Teknisk vejledning Rente er målrettet udviklere, programmører og andre, som har ansvaret for den tekniske del af renteindberetningen. Nogle afsnit forudsætter teknisk indsigt.

Teknisk vejledning Rente suppleres af en indberetningsvejledning pr. indberetningstype. Vejledningerne findes på skat.dk/rente.

Teknisk vejledning til eKapitals FTPs Gateway
9/27/2024

Teknisk vejledning til oprettelse og brug af eKapitals FTPs Gateway ved indberetning af oplysninger på disse områder:

  • Aktiebeholdning (BHOL)
  • Aktiekøb og -salg (AKSA)
  • Aktieudbytter personer/selskab (UDBY)
  • Anparter (ANPA)
  • A-kassebidrag og faglige kontingenter (AKFA)
  • Finansielle kontrakter (FINK)
  • Investeringsforeninger (IFPA)
  • Kontroloplysning fra kommuner (KTR)
  • Obligationer (OBLG og IRTE)
  • Pensionsordning (privat og arbejdsgiver) (CPS)
  • Diskvalificerende udbetalinger og pensionsstatistik (CPS)
  • Pensionsrettigheder til efterlønsbevis (PERE)
  • Provisioner (IFPA)
  • Investorfradrag (AKSA)

Indlån, Udlån, Pantebreve, Prioritetslån og Pensiondiverse, samt FATCA og CRS skal indberettes via FTPs Gateway som beskrevet i Teknisk vejledning Rente.

Teknisk vejledning til eKapitals FTPs Gateway er målrettet udviklere, programmører og andre, som har ansvaret for den tekniske del af indberetningen. Nogle afsnit forudsætter særlig teknisk indsigt.

Denne vejledning suppleres af en indberetningsvejledning for hvert område.

Indberetningsvejledning om køb og salg af investeringsbeviser mv. 2024
9/26/2024

Vejledningen handler om obligatorisk indberetning af køb og salg af beviser i alle typer af investeringsinstitutter med minimumsbeskatning, investeringsselskaber, aktieselskaber (A/S) der omfattes af reglerne for et investeringsselskab jf. aktieavancebeskatningslovens § 19, akkumulerende skattepligtige investeringsinstitutter og kontoførende investeringsforeninger.

I vejledningen benævnes alle ovenstående typer som investeringsbeviser.

Indberetningspligten følger reglerne i skatteindberetningsloven (►lovbekendtgørelse nr. 15 af 8. januar 2024 om skatteindberetning med senere ændringer◄).
Indberetningen af køb og salg af investeringsbeviser mv. følger reglerne i skatteindberetningslovens § 19 samt bekendtgørelse nr. 1016 af 22. juni 2023 om skatteindberetning mv. med senere ændringer.

Indberetningsvejledning om provisioner mv. der videregives til kunder 2024
9/26/2024

Vejledningen handler om obligatorisk indberetning af provisioner mv. fra investeringsinstitutter, der videregives til kunder for kalenderåret 2024.

Indberetningspligten følger af reglerne i skatteindberetningsloven § 15 a (lovbekendtgørelse nr. 15 af 8. januar 2024 om skatteindberetning med senere ændringer) samt § 32 i bekendtgørelse om skatteindberetning (bekg. nr. 1016 af 22. juni 2023).

Indberetningsvejledning om køb og salg af aktier mv. 2024
9/26/2024

Vejledningen handler om obligatorisk indberetning af køb og salg af aktier mv. for kalenderåret 2024.

Vejledningen gælder for virksomheder der formidler handel med aktier mv.

Indberetningspligten følger reglerne i skatteindberetningsloven (lovbekendtgørelse nr. 15 af 8. januar 2024 om skatteindberetning med senere ændringer). Indberetningen af køb og salg af aktier mv. følger reglerne i skatteindberetningslovens § 17, stk. 3 samt bekendtgørelse nr. 1016 af 22. juni 2023, kapitel 3 om skatteindberetning mv. med senere ændringer.